Dino Kušen dovezao je u Zagreb plijen s preklanjskog en primeura: Margaux, Angelus, Canon, Gazin…
En primeur vrlo je stari model prodaje vina u Bordeauxu. En Primeur znači da kupci (i vinski kritičari) kušaju vina u proljeće poslije berbe, dok još nisu buteljirana. Kupci mogu kupiti vino na temelju kušanja iz bačve, po cijeni koja je povoljnija od cijene buteljiranog vina.
adsense_content_v3
Pošto se vino buteljira, kupac ga može preuzeti ili ostaviti još neko vrijeme u skladištima bordoških distributera ili u originalnim podrumima. Vlasnik Acrobata Dino Kušen jedini je hrvatski vinski trgovac, uz obitelj Dusper, koji svakog proljeća putuje u Bordeaux i redovito kupuje vina en primeur. Gospodinu Kušenu pred sam kraj godine stigla su vina koja je kupio u proljeće 2021. Riječ je, dakle, o vinima iz berbe 2020.
adsense_content_v3
Kušen je u Zagreb pred Božić dopremio Chateau Margaux iz 2020.(ocijenjen između 97 i 99 bodova), zatim Angelus, Canon, Gazin i još nekoliko visoko rangiranih bordoških vina iz krajnje neobične berbe. Berry Bros and Rudd, vjerojatno najugledniji londonski distributer velikih vina, opisuje berbu 2020. najkišovitijom, ali i jednom od najvrućih unatrag desetak godina: loze su prvo dobile previše vode, što je pogodovalo razvoju bolesti, da bi zatim uslijed ljetne suše i visokih temperatura patile od stresa. Takve su okolnosti dovele do formiranja malih bobica, s koncentriranim sokom, i do čak 25 posto manjih prinosa kod nekih najpoznatijih vinarija.

BBR-ovi eksperti procjenjuju da će pojedina vina iz ove ekstremne berbe biti fenomenalna, i iznimno dugovječna: smatraju, primjerice, da bi se Margaux trebao dobro piti barem do 2085. godine. U Kušenovoj luksuznoj vinoteci Premier Wine Club blizu Zapadnog kolodvora, drugi dan iza Božića probali smo Gazin iz 2020. Gazin je imanje u Pomerolu, koje graniči s Petrusom. Vina se sastoje od otprilike 90 posto merlota, i desetak posto caberneta. Gazin iz 2020. već je sada užitan, s puno slatkih tanina i vrlo zrelog crnog i crvenog voća, s visokim, ali dobro integriranim alkoholom. Gazin iz 2020. koji se trenutno u Europi prodaje za manje od 100 eura, predstavlja izvrsnu vrijednost za novac.

Prije ovog sjajnog Pomerola, probali smo Billecart Salmonovo posebno izdanje napravljeno samo od pinot meuniera (iz iste serije, s oznakom sorte na etiketi, napravljeni su i pinot noir, i chardonnay), jedan odličan Los Vascosov cabernet franc, nekoliko impresivnih toskanskih vina, o kojima ćemo posebno pisati, da bi naš tradicionalni blagdanski tasting završio Angelusom iz 2011. godine.
Angelus je imanje veliko 23 hektara, s 51 posto merlota, 47 posto cabernet franca i 2 posto cabernet sauvignona. Michel Rolland glavni je konzultant, a Angelus od 2012. nosi oznaku Premier grand cru classe (A) najvišu moguću u Saint Emilionu, koju sada posjeduje samo šest vina. Premda se 2011. ne smatra dobrom berbom, vino je bilo prilično senzacionalno: još jako mlado, vibrantno, s optimalnom koncentracijom, puno primarnih voćnih aroma u bouquetu, i dugim, čokoladnim aftertasteom. Teško je zamisliti bitno bolje vino za završetak godine koja će se pamtiti.


